5 Nisan 2013 Cuma

Plastik Boya Nasıl Yapılır ?

Plastik boya yapabilmek için aşağıdaki malzeme listesi gereklidir;
  1. Plastik Boya alıyoruz
  2. Boya kestirme fırçası (3 veya 4 numara)/ olabilir tercihen 3numara
  3. Plastik boya rulosu (20 lik ya da 25lik) /olabilir tercihen 20lik
  4. Küçük parmak rulo
  5. Boya ızgarası (tercihen)
  6. Mobilyaları kapatmak için ince naylon örtü
  7. Kağıt bant 5cm lik(tercihen)
  8. Boş kova gerekir
  9. Rulo sapı 1-1,5 mt. olabilir

Hazırlık Aşaması
Boya yapmaya başlamadan önce hazırlıkların yapılması gerekmektedir. Bu amaçla öncelikle boyanmayacak yerlerin korunması sağlanmalıdır. Çünkü boya yapalım derken diğer kısımları batırmak istemeyiz. Bundan dolayı, evde eşyamız varsa öncelikle eşyaların üzerlerini hışır hışır olan naylon ile kapatınız. Daha sonrasında yerleri de kalın naylon yardımıyla boyadan koruyabilirsiniz. Yer için kalın naylon kullanmamızın nedeni, yürürken ya da malzeme taşırken zarar görme olasılığıdır. Ayrıca cam ve kapı kenarlarını da kağıt bant ile koruyabiliriz.
Bu önlem adımlarını tamamladıktan sonra; boyamızı, boya kutusunun üzerinde belirtilen oranda boş kovanın içerisinde hazırlıyoruz. Bunu hazırlarken bir sopa ya da mixer matkap ucunun kullanabilirsiniz. Bu şekilde homojen bir boyamız da olmuş oldu.
Boyanın Yüzeye Uygulanması
  • Tavanı boyayacaksanız önce tavandan başlayın 1. katı boyayın birkaç saat sonra 2. katı boyayın.
  • Gerekiyorsa duvara boyanın güzel yapışması ve boya sarfiyatının azalması için sadece 1 kat astar atın. Astar ve neden gerekli olduğunu ASTAR konulu yazımızdan bulabilirsiniz.
  • Fırçanız ile tavan duvar kestirmelerini yapın ve kapı, pencere diplerini ve süpürgelikleri boyayın. Fırçanızı sağlam bir şekilde baş parmağınız bir tarafta diğer dört parmağınız fırçanın diğer tarafında bitişik şekilde tutun. Kağıt bant ile bu bölgeleri ayırmak başka yerlere boya bulaşmasını önleyecektir.
  • Mümkün olduğunca yavaş ve geniş kestirme yapın. Plastik boyanızı geniş bir kovaya aktardıktan sonra ruloyu boyanın üzerinde yuvarlayarak (ruloyu tamamen daldırmayın) eşit almaya çalışın.
  • Ya da rulonuzu boyaya batırdıktan sonra boya ızgarasını kovanın kenarına sarkıtarak ızgara üzerinde 1-2 kez döndürün ve boyanın fazlasını atın.
  • Sadece yukarı ve aşağı hareketlerle çok hızlı yapmadan duvarları boyayın. Birinci katı bu şekilde bitirdikten sonra boyanın üzerindeki tavsiye edilen kuruma süresine göre ya da birkaç saat sonra 2. katı da aynı şekilde yapın.
  • 1 duvarı bitirdikten sonra, boya duvarda kurumadan boş rulo ile duvarınızın üzerinden tekrar geçin. (Bu işlem hataların kapanmasına yardımcı olur. (Tarama)
  • Boyanız bittikten sonra kağıt bantlarınızı yavaşça çıkartın. Plastik ve su bazlı silinebilir boyaların kuruma süresi birkaç saattir.
  • Kenarlara bulaşan boyanızı hemen ıslak bez yardımıyla silerseniz iz kalmaz. Boya kurumadan silmeniz hem silme zamanınızı kısaltacaktır hem de iz kalma olasılığını düşürecektir.
KAYNAK : Boya